Saturday, August 13, 2016

Bermula dengan SHAKLEE :)

Assalamualaikum :)



Cerita Pertama


Dulu consume SHAKLEE on off. Masa tu under bajet so memang start dengan ESP, Vitamin C, Garlic and Alfalfa Complex.
Garlic and Alfalfa untuk detox toksin dari badan then ambil ESP dgn Vitamin C untuk baiki kulit dari dalam.
What makes me untuk consume semua tu?

Because my skin were getting WORSE masa tu. Banyak kali tukar facial products sampai give up dah diri ni.
Rasa low self confidence je masatu..Allah je tahu.
jerawat pasir naik, jerawat merah naik, berminyak, sunburn sikit, and paling lisa tak tahan sebab
jerawat pasir tu.
Masatu ramai tegur kenapa dengan muka..lisa selalu cover jawap sebab hormon-period lambat-period tak teratur-resdung-semalam makan belacan-semalam makan budu-
 PADAHAL lisa SENDIRI PUN TAKTAHU SEBABNYA apa hahaha main tibai je jawab :D


Adala rasa fedup bila orang asyik tegur..terguris hati ni tsk tsk. Slowly figure out kenapa la dengan muka aku ni.
Pergi farmasi confirm pekerja dia suruh try beli ni beli tu beli set facial ni skrub ni untuk hilangkan jerawat etc..
 So memang tak pernah pergi farmasi lepas dah kena macam sebelum tu.



Masa skrol insta ternampak ESP ni. Masatu ayat yang terasa deepnya sampai ke neuron otak adalah...




"Guna la macam-macam produk luaran pun tapi kalau dalaman tak jaga takde guna.."



Pastu serta merta teringat lisa suka tak minum banyak air, suka makan jajan keropok, suka makanan berminyak, cuci muka lambat, jarang skrub muka sebab malas and banyak lagi..


What did I do was I decide to give it a try. Ubah dari dalam. Baiki dari dalam. AND IT WORKS! :")






Dalam sebulan macamtu..parut pudar and jerawat pasir hilang. Niat awal nak kurangkan jerawat pasir tu je sebab rasa sedih bila sentuh kulit muka rasa berbiji-biji..

The best part is, ada few friends yang tegur kenapa muka cerah..pakai produk apa..kenapa muka glowing..
and ada satu masa ni dorang duk kata muka lisa cerah and glowing walhal time tu tak rasa langsung effect cerah tu..
sebab NIAT ASAL nak halau jerawat pasir tu je..



Alhamdulillah Ya Allah :)


Lepas dorang kata macam tu baru belek muka betul2 kat cermin and tilik satu-satu effect dia..


sebab apa lisa kata lisa tak perasan effect cerah tu walaupun hari-hari tengok cermin?



Sebab CERMIN DALAM HOSTEL DAN KAT RUMAH TERLETAK KAT BAWAH LAMPU so kalau setiap kali lisa tengok cermin je memang tak rasa cerah sebab ingatkan effect cerah tu datangnya dari lampu tu  :D


Bila amik gambar dengan kengkawan or selfie pulak memang guna camera yang pelik2 and setting yang memang lawa so tak kisah sangat pasal effect cerah
tu.


Just lisa SANGAT BERSYUKUR SEBAB JERAWAT PASIR TU HILANG AND KULIT DAH START LICIN :')


Set apa yang lisa amik? 
Set DETOX
Set KECANTIKAN

I took one set. GARLIC and ALFALFA - detox toksin, matikan punca jerawat dari dalam
ESP and VITAMIN C - untuk baiki and cerahkan kulit dari dalam.


Semua ni ALLAH yang menyembuhkan. Kita hanya mampu USAHA dan CUBA sehabis baik cari produk yang sesuai dengan niat untuk SIHAT.
:)


Cerita dua

Bermulanya cuti sem baru ni, baru perasan kulit muka dah jadi lain.


Banyak jerawat, jerawat pasir hampir satu muka, parut jerawat banyak sangat and bertukar jadi hitam, kulit kusam and semuanya yang membuatkan lisa macam terasa low confident dengan diri sendiri.


Masa terfikir nak beli facial produk, tetiba terfikir ada lagi produk SHAKLEE 2 tahun lepas punya. Dua tahun lepas beli sampai sekarang tak habis-habis sebabkan malas nak makan.

Slow2 berjalan ke arah almari and ambil balik ESP yang dah tinggal sikit.
ALFALFA COMPLEX yang banyak lagi. GARLIC COMPLEX yang still ada lagi.

Bawak turun bawah and pandang perlu amik ke tak.


Serius masa tu tak tahu kenapa rasa nak consume balik. Supplement lain tak terfikir pun. Memang niat time tu just nak elokkan balik je kulit ni.
 Takde niat nak cerahkan balik.
Lisa take time nak makan balik sebab banyak kali tangguh.
Macam nak konsisten tu memang sangat payah. Then slowly pagi2 after abah pergi kerja, bancuh ESP and minum.

Effect kenyang tu memang ada. Sampai ke petang tak rasa lapar.


Then after lunch try amik Alfalfa balik 2 biji after meal. I feel okay and decide untuk teruskan. :)

Days passed, saja tengok balik muka lama2 kat cermin. Terkejut.

Parut makin pudar and jerawat cepat kecut. Days passed tu bermaksud dua minggu tau. It took time untuk produk tu betulkan balik sistem dalam badan and I felt soooo relieved :)


Alhamdulillah!!

Since then memang niat nak guna balik je Shaklee. And nak tolong orang supaya dapat kulit yang diidamkan. When I talk about kecantikan, kulit licin, sebenarnya ada added value lagi satu iaitu KESIHATAN. Shaklee banyak sangat produk untuk satu badan kita :)


Yang paling lisa tak boleh deny fakta Shaklee ni selamat adalah bila Ibu Mengandung, Ibu Hamil, Ibu Bersalin, Ibu Berpantang consume Shaklee. Tu maknanya produk tu selamat :)
If selamat untuk ibu-ibu makanya itu selamat juga untuk kita sebab ibu-ibu of course la harus jaga baby dengan diri mereka dengan lebih teliti kan :)


KONSEP SHAKLEE MERAWAT KULIT DAN KESIHATAN


Konsep Shaklee ni mudah. First, akan REPAIR dulu kulit then baru CANTIKKAN KULIT :)
Analogi dia senang faham..
Awak ada rumah yang cantik yang awak plan nak cat cantik2. Tapi tetiba da bumbung bocor pulak.
Adakah awak nak cat terus je tanpa memikirkan effect bumbung bocor tu pada rumah awak? Mesti tak kan. Mesti awak akan REPAIR dulu bumbung tu baru CANTIKKAN rumah tu kan? :)


In Shaa Allah next entry lisa akan share kebaikan produk pulak hehe :)

Assalamualaikum! :)