Wednesday, August 31, 2016

UPDATE...Baru nak update...OK





Assalamualaikum :)









Baru ada masa nak update..masa sangat terhad sebab sibuk dengan Shaklee Alhamdulillah..setiap masa group Whatsapp Pearls and Audra tu asyik naik je notifications.. semua dok update sales Alhamdulillah murah rezeki.. :)








Now baruuuu je siapkan blog untuk Shaklee..Saja lisa buat Khas untuk bisnes sebab taknak campur kat sini hehe. Lagipun senang nak refer and customers nak cari info pasal Shaklee kat situ. Bila siang, masa yang ada tu terhad sebab selalunya keluar jalan-jalan and sangat sikit masa nak duduk depan laptop. Bila malam baru ada masa itupun tak boleh lama-lama.




Ni Blog Khas untuk Shaklee :) :

https://shakleebeautyandhealthbylisa.blogspot.my/




Selalunya yang busy tu sebab gambar baru set-set Shaklee selaluuuuu sangat masuk and most of the time I'll be in the Photo Grid sebab nak edit semua hahaha. Kadang tu nampak je whatsapp masuk tapi just tarik and biar. Bukanlah tak penting but I just do what I have to do first. If yang whatsapp tu customers or parents, then memang lisa akan dahulukan reply mereka dulu :)

Biasanya macam tu lah. Yang group-group semuaaaa iolss mutekan haha then bila free baruuuu baca balik :D

Dorang kat group Shaklee sangat baik and sangat membantu satu sama lain untuk sama2 naik rank :)



Lisa nak sangaaattt naik rank SUPERVISOR SHAKLEE bulan SEPTEMBER ni!! 

Doakan tau tau :)

Ya Allah semoga Nur Elysa Sofia binti Zainudin naik rank Supervisor Shaklee bulan September ni Ya Allah..Aamiin :)




Pasal gambar tadi, saja lisa edit siap2 so that bila masuk belajar nanti just guna je gambar yang ada :)
Lisa tahu masa yang ada nanti akan jadi sangat sangat terhad and serius and jujur lisa sendiri takut dengan time management nanti.. Boleh ke kan nak manage tu.. But I made my mind, kalau ada jadual and keazaman yang tinggi nak berjaya, Allah akan tolong je :)



Semua orang ada 24 jam but it is just HOW THEY USE IT. Ada orang guna untuk cari rezeki. Ada orang guna untuk berehat je and etc. Tak kisah la macam mana pun, waktu muda ni la waktu terbaik nak berhempas pulas and pulun cari rezeki dari segenap sudut untuk berjaya and balas jasa ibu bapa. Itu je aim lisa berbisnes. Yang lain comes after.



Ni semua comes after.

Berbisnes sebab minat memang minat sangat dah dari dulu cuma tak tahu nak jual apa je

Berbisnes sebab nak cari duit sendiri untuk kahwin pun ye. Sebenarnya terharu and salah satu faktor nak bisnes ni sebab tergerak hati bila tengok my other half kerja kuat siang malam demi family dia tapi tak pernah langsung bagitau dia hihihi (harapdiatakbaca). Mungkin ada la simpanan tu untuk future tapi lisa tahu je semua tu untuk family dia, and bila tengok dia kerja kuat camtu, membuatkan diri ni wajib berusaha jugak. Benda tu buat lisa ubah fikiran untuk bukan tunggu after grad baruu nak cari kerja dengan gaji basic. His time sangat limited. Banyak kali jugak merajuk sorang2 sebab bila dia balik kerja dia penat kadang2 migrain sakit tulang sakit belakang semua sakit ada hahaha so dia terus tidur and no time for us. Sedangkan lidah pun tergigit, inikan pula fikiran seorang clingy woman ini. Mula2 tu sentap la jugak tapi bila lama2 dah okay dah..now terasa macam kiter pulak yang sibuk dengan Shaklee. Kekadang rasa macam nak jeee cakap kat dia haaaaaa rasakan ko bila aku sibuk camneerrrr hahahhahaahaha (harapdiatakbacakbye) :p


Berbisnes sebab nak semua orang tahu and rasa kelebihan Shaklee pun ye

Berbisnes sebab dah alang2 makan Shaklee 2 tahun why not continue je sampai bila2 untuk kesihatan

Bila dah list kat kertas kenapa berbisnes, baru tahu ohh banyak rupanya sebab disebalik bisnes ini :)




I have a little bit of worried of how Im gonna manage my time after this..

So far dah buat

Page FB untuk Shaklee
Dua acc Insta untuk Shaklee
Blog untuk Shaklee


In Shaa Allah boleh manage...kena urus masa dengan betul! YES I HAVE TO!



AND YANG TAK BESTNYA esok lusa nak balik Penang dah. Tak ready sebenarnya tau...terasa terpaksa je diriku inih huhuhuhu :(  Barang2 ada yang dah siap kemas..walaupun berat je hati. Cuti lama sangat membuatkan diri ini berada dalam zon yang amat amaaaaaaaaaaat selesaaaaaaaaaaaa :D




Ok nak kena habiskan entri ni sampai sini. Nanti kiter update lagi In Shaa Allah! :)




Siapa2 yang nak set-set Shaklee boleh whatsapp lisa 019-5678501 :>




FB : Kedai Shaklee Lisa / Lysa Sofia
Instagram : @shaklee_lisa  /  @shaklee_bylisa  / @elysasofia
Blog : shakleebeautyandhealthbylisa.blogspot.my









Assalamualaikum :)



Sunday, August 21, 2016

Kenapa berbisnes?

Assalamualaikum :)




Harini lisa nak share beberapa perkara tentang kenapa berbisnes and antara cabaran2 bisnes ni.




Lisa baru join Shaklee awal bulan Ogos. Yakni bulan ni la kan. Sebab join adalah sebab tiba-tiba terasa hati ni digerakkan untuk cuba berusaha and keluar daripada comfort zone. Selama ni hidup terlalu selesa, mama abah jadi support. Apa-apa semua cari mama abah. Nak barang apa semua cari mama abah. Nak beli apa pun semua mengharapkan mama abah. Sampai la terdetik di hati ni, aku ni umur dah 22 tahun tapi still mintak duit dengan mama abah.


Elaun bulanan pun even dapat PTPTN masih tak cukup dan mama abah masih bagi duit belanja. Melihatkan kawan-kawan yang berusaha sendiri merasa income sendiri membuatkan lisa rasa perlunya untuk berusaha sendiri.


Rasa macam dah tiba masanya untuk diri ni menyenangkan mama abah pula. It's their turn.



Awal-awal join, jujur lisa cakap lisa tak tahu apa-apa pasal Shaklee. Lisa study semua produk selama seminggu and after a week baru berani announce kat fb and instagram yang lisa berbisnes Shaklee.


Lisa jenis tak suka exposed tapi bisnes ni buat lisa kena exposed and itu yang bagusnya. Secara tak langsung, lisa dah berjaya keluar daripada my comfort zone and dari kepompong malu tak bertempat selama nih.


Untuk lihat lisa bercakap and promote produk kat wall fb adalah sesuatu yang lisa perlukan 1001 kekuatan untuk buat.
I just hate doing this mula2 tapi hati ni nak juga berbisnes. Kena redah je. Master Nana cakap buang sikap malu tak bertempat, pecahkan tembok malu-malu nak promote produk sebab kita tak ganggu orang. Nak post kat fb pun bukan setiap jam, jadi itu bukanlah masalah.


Untuk lihat lisa bagitau kawan-kawan yg lisa berbisnes ni pun bukannya sesuatu yg mudah. Sebab lisa ingat Im just not that kind of person yg pandai nak buat ayat and meyakinkan orang pasal produk2 nih. But it turns out, kawan-kawan bagi support and takde sorang pun so far yang menjatuhkan.




Then lisa sedar,




Yang menjatuhkan diri lisa sendiri adalah SECEBIS KATA-KATA NEGATIF DALAMAN yang suruh lisa supaya jangan usaha, stay dalam comfort zone, fikir pasal orang lain, jangan share pasal kebaikan produk Shaklee, simpan sendiri Shaklee Effect pada diri sendiri tak perlu la bantu orang lain tu selesaikan masalah kulit mereka, yang nak kurus tak kurus jugak, yang nak putih kulit licin tak menjadi jugak and banyak lagi kata negatif dalam diri nih yang tak cukup muka surat nak taip kat sini.



Master Nana cakap, bukan sahaja dalam bisnes tapi in every single thing kita buat pun macam bekerja, belajar yang menjadi musuh kita ni adalah DIRI KITA SENDIRI. kita yang tentukan nak buat ke tak. Kita yang tentukan nak ubah hidup kita ke tak. Kita sendiri yang tentukan kita nak keluar DARIPADA COMFORT ZONE kita ke tak.



Pendek kata semuanya atas diri kita.



Dan Alhamdulillah, Allah pertemukan lisa dengan bisnes Shaklee ni :')

In Shaa Allah lisa akan setia dengan Shaklee sampai bila2 sebab produk Shaklee ni bermanfaat dari segala segi.

- Kesihatan
- Kecantikan
- Kesuburan
- Kehamilan
- Berpantang
Dan banyak lagi.. :)

Entri ni bukannya untuk memuji Shaklee lebih2 tapi ianya fakta betapa ramai sangat dah dapat kesan yang sangat bagus dan membantu semua customers yang setia dengan Shaklee :)

Lisa nak bantu sesiapa yang ada masalah kulit, yang nak kurus, yang nak hilangkan resdung, yang nak sihat, kita boleh usaha dengan Shaklee ni.  Dah 2 tahun lisa dengan Shaklee, yang lisa boleh cakap jujurnya Shaklee membantu menyelesaikan hampir semua masalah lisa dengan izin Allah. Alhamdulillah.



Bagi lisa lain bila kita CEGAH DENGAN PRODUK dan DAH KENA BARU NAK MAKAN UBAT. I choose to CEGAH :)




Boleh tengok instagram @shaklee_lisa for more infor pasal the products :) or boleh terus whatsapp lisa :)


Banyak pulak terbebel hehe..
Sebarang pertanyaan boleh whatsapp lisa 019-5678501 :)




Assalamualaikum :)




----
YOU CHOOSE WHAT YOU WANT TO DO. 
Orang lain tak boleh bagi kesan kat diri kita.
Kita yang kawal diri sendiri.




Saturday, August 13, 2016

Bermula dengan SHAKLEE :)

Assalamualaikum :)



Cerita Pertama


Dulu consume SHAKLEE on off. Masa tu under bajet so memang start dengan ESP, Vitamin C, Garlic and Alfalfa Complex.
Garlic and Alfalfa untuk detox toksin dari badan then ambil ESP dgn Vitamin C untuk baiki kulit dari dalam.
What makes me untuk consume semua tu?

Because my skin were getting WORSE masa tu. Banyak kali tukar facial products sampai give up dah diri ni.
Rasa low self confidence je masatu..Allah je tahu.
jerawat pasir naik, jerawat merah naik, berminyak, sunburn sikit, and paling lisa tak tahan sebab
jerawat pasir tu.
Masatu ramai tegur kenapa dengan muka..lisa selalu cover jawap sebab hormon-period lambat-period tak teratur-resdung-semalam makan belacan-semalam makan budu-
 PADAHAL lisa SENDIRI PUN TAKTAHU SEBABNYA apa hahaha main tibai je jawab :D


Adala rasa fedup bila orang asyik tegur..terguris hati ni tsk tsk. Slowly figure out kenapa la dengan muka aku ni.
Pergi farmasi confirm pekerja dia suruh try beli ni beli tu beli set facial ni skrub ni untuk hilangkan jerawat etc..
 So memang tak pernah pergi farmasi lepas dah kena macam sebelum tu.



Masa skrol insta ternampak ESP ni. Masatu ayat yang terasa deepnya sampai ke neuron otak adalah...




"Guna la macam-macam produk luaran pun tapi kalau dalaman tak jaga takde guna.."



Pastu serta merta teringat lisa suka tak minum banyak air, suka makan jajan keropok, suka makanan berminyak, cuci muka lambat, jarang skrub muka sebab malas and banyak lagi..


What did I do was I decide to give it a try. Ubah dari dalam. Baiki dari dalam. AND IT WORKS! :")






Dalam sebulan macamtu..parut pudar and jerawat pasir hilang. Niat awal nak kurangkan jerawat pasir tu je sebab rasa sedih bila sentuh kulit muka rasa berbiji-biji..

The best part is, ada few friends yang tegur kenapa muka cerah..pakai produk apa..kenapa muka glowing..
and ada satu masa ni dorang duk kata muka lisa cerah and glowing walhal time tu tak rasa langsung effect cerah tu..
sebab NIAT ASAL nak halau jerawat pasir tu je..



Alhamdulillah Ya Allah :)


Lepas dorang kata macam tu baru belek muka betul2 kat cermin and tilik satu-satu effect dia..


sebab apa lisa kata lisa tak perasan effect cerah tu walaupun hari-hari tengok cermin?



Sebab CERMIN DALAM HOSTEL DAN KAT RUMAH TERLETAK KAT BAWAH LAMPU so kalau setiap kali lisa tengok cermin je memang tak rasa cerah sebab ingatkan effect cerah tu datangnya dari lampu tu  :D


Bila amik gambar dengan kengkawan or selfie pulak memang guna camera yang pelik2 and setting yang memang lawa so tak kisah sangat pasal effect cerah
tu.


Just lisa SANGAT BERSYUKUR SEBAB JERAWAT PASIR TU HILANG AND KULIT DAH START LICIN :')


Set apa yang lisa amik? 
Set DETOX
Set KECANTIKAN

I took one set. GARLIC and ALFALFA - detox toksin, matikan punca jerawat dari dalam
ESP and VITAMIN C - untuk baiki and cerahkan kulit dari dalam.


Semua ni ALLAH yang menyembuhkan. Kita hanya mampu USAHA dan CUBA sehabis baik cari produk yang sesuai dengan niat untuk SIHAT.
:)


Cerita dua

Bermulanya cuti sem baru ni, baru perasan kulit muka dah jadi lain.


Banyak jerawat, jerawat pasir hampir satu muka, parut jerawat banyak sangat and bertukar jadi hitam, kulit kusam and semuanya yang membuatkan lisa macam terasa low confident dengan diri sendiri.


Masa terfikir nak beli facial produk, tetiba terfikir ada lagi produk SHAKLEE 2 tahun lepas punya. Dua tahun lepas beli sampai sekarang tak habis-habis sebabkan malas nak makan.

Slow2 berjalan ke arah almari and ambil balik ESP yang dah tinggal sikit.
ALFALFA COMPLEX yang banyak lagi. GARLIC COMPLEX yang still ada lagi.

Bawak turun bawah and pandang perlu amik ke tak.


Serius masa tu tak tahu kenapa rasa nak consume balik. Supplement lain tak terfikir pun. Memang niat time tu just nak elokkan balik je kulit ni.
 Takde niat nak cerahkan balik.
Lisa take time nak makan balik sebab banyak kali tangguh.
Macam nak konsisten tu memang sangat payah. Then slowly pagi2 after abah pergi kerja, bancuh ESP and minum.

Effect kenyang tu memang ada. Sampai ke petang tak rasa lapar.


Then after lunch try amik Alfalfa balik 2 biji after meal. I feel okay and decide untuk teruskan. :)

Days passed, saja tengok balik muka lama2 kat cermin. Terkejut.

Parut makin pudar and jerawat cepat kecut. Days passed tu bermaksud dua minggu tau. It took time untuk produk tu betulkan balik sistem dalam badan and I felt soooo relieved :)


Alhamdulillah!!

Since then memang niat nak guna balik je Shaklee. And nak tolong orang supaya dapat kulit yang diidamkan. When I talk about kecantikan, kulit licin, sebenarnya ada added value lagi satu iaitu KESIHATAN. Shaklee banyak sangat produk untuk satu badan kita :)


Yang paling lisa tak boleh deny fakta Shaklee ni selamat adalah bila Ibu Mengandung, Ibu Hamil, Ibu Bersalin, Ibu Berpantang consume Shaklee. Tu maknanya produk tu selamat :)
If selamat untuk ibu-ibu makanya itu selamat juga untuk kita sebab ibu-ibu of course la harus jaga baby dengan diri mereka dengan lebih teliti kan :)


KONSEP SHAKLEE MERAWAT KULIT DAN KESIHATAN


Konsep Shaklee ni mudah. First, akan REPAIR dulu kulit then baru CANTIKKAN KULIT :)
Analogi dia senang faham..
Awak ada rumah yang cantik yang awak plan nak cat cantik2. Tapi tetiba da bumbung bocor pulak.
Adakah awak nak cat terus je tanpa memikirkan effect bumbung bocor tu pada rumah awak? Mesti tak kan. Mesti awak akan REPAIR dulu bumbung tu baru CANTIKKAN rumah tu kan? :)


In Shaa Allah next entry lisa akan share kebaikan produk pulak hehe :)

Assalamualaikum! :)