Friday, December 23, 2016

The happiest dream!




It was 10 am in the morning..if I'm not mistaken..




Malam sebelumnya I couldn't sleep because I was staying up..trying to sleep in the morning but cannot! Guess the caffeine works so much to my body hehe!



So I had this one dream... I am really sure by far it was the happiest dream that I ever had in my life..




So what is it in that dream sampai claim it was my happiest dream?



hehehehehehehhehe




the dream began....




He was in the car. So then I came and want to enter the car..



He sat on the seat next to the driver..




I stood besides the driver door...




He was taking out something then.....





Then....










then......


















then.......................
















then..................















then...................................

















he showed me THREE RINGS!!!!!!!!!!!











and sambil tunjuk tu, he even said "taraaa tengok ni cincin untuk awak."










Why 3 rings?? I have no idea~ hahahah






I remembered myself in that dream, takdela terkejut and happy sangat..macam "oh ok cincin....."







tapi pelik...






so I said to him "why got three rings?"














He replied.."beli untuk merisik, bertunang dgn kahwin sekali..senang! beli sebab ada promotion."










I said.."why so suddenly?????" 











Masa tu tak terfikir part beli 3 cincin sebab ada promotion hahaha!!











Then I don't know what happen...next dream chapter.....!







**************





I was late...I ran onto the stairs...







Then I saw something happen at the ruang tamu..







I don't know but it was blurry.. what happen pun taktau la but then I heard someone was telling me...








"Tula lambat...rugi tak tengok tadi!"








I was like...searching for the suara all over the place..











Where did it came from???And most importantly, FROM WHOM??









WHO SAID IT? I don't know about that either hahaha!









But I remember myself wearing a white gown dress...with veil on top of my head..







***********



Next chapter..








I suddenly felt happy...Like I don't know how to describe but I felt TRULY HAPPY!!!





Then at one time...





I remembered whispering to myself...







"Oh camni ke perasaannya bertunang & jadi hak milik orang???"










THE END!










Then I woke up with seribu satu persoalan...




What kind of dream is that??!!!!




Dahla in the middle of study week lagi! hahaha

Pastu takleh go nya, those 3 rings dibeli time promotion???? what?? agakla hahaha




I saved here sebab benda ni meaningful. Teehee. Bukan selalu nak dapat mimpi macamni. :D








************


To be truth, I didn't think anything related to marriage now sebab dah selalu sangat ditanya and selalu sangat disuruh kahwin because-I-am-the-oldest.





So sebab dah selalu kena tanya, hati ni dah macam kebal dah haha!




Kalau dulu sikit2 nak terasa..sikit2 nak touching bila degree tak habis orang lain dah habis pastu boleh kahwin awal blablablabla.



Pastu macam wait...keadaan sekarang ni macam belum membenarkan untuk ke arah itu so why you stress sangat sebab orang sekeliling dah kahwin? Nak berlumba ek sape kahwin dulu?



Perasan tak banyak je benda yang belum dicapai lagi?
Perasan tak kahwin tu bermaksud menambah tanggungjawab?
Perasan tak kahwin tu perlukan ilmu?



Honestly dah redha tak kisahla nak kahwin bila but not now la :)



Not even close to engaged because we once pernah la discuss taknak engaged, nak terus je! haha jimat




Lagipun kita taktau siapa jodoh kita kan. Nak berangan lebih2 takde gunanya tapi doa semoga dia tu jodoh kita wajib ada :)







But still, itu the best mimpi! haha kbai until next entry inshaaAllah :)



Assalamualaikum! :)



Sunday, December 18, 2016

Berbisnes dengan Shaklee :)

Assalamuaikum..

Harini lisa nak share tentang apa yang bestnya berbisnes Shaklee dan apa yang Shaklee tawarkan pada semua ahli. Sebab sebelum lisa join, memang lisa dah consume Shaklee dulu.

Bila yakin dengan kesan positif pada badan lisa and kulit secara keseluruhan, memang tak toleh belakang dah. Memang terus yakin je nak berShaklee!

Sebenarnya tujuan utama lisa berbisnes adalah untuk cari side income. Sebab masatu lisa fikir umur dah 22, sepatutnya boleh cari duit sendiri. Ni pun faktornya datang daripada tengok kawan2 yang dah kerja and boleh enjoy dengan duit sendiri. Plus taknak susahkan parents selalu bagi duit setiap bulan. Walaupun mereka mampu, tapi kita sebagai anak mesti ada rasa bersalah tu kan :(

Selain tu, tujuan lain jugak adalah untuk lisa dapat harga ahli yang memang sangat la murah berbanding harga runcit. Sebab lisa makan sendiri pun dah lama so memang nak harga murah tu hehe :D


Bila lisa dah join, baru tahu kenapa ramai sangat ahli berbisnes dengan Shaklee. Nak tahu apa yang Shaklee tawarkan pada semua ahli?


  • Peluang cerah dalam Shaklee
  • Modal yang sangat rendah
  • MLM yang sangat adil dan tidak seperti MLM lain yang hanya menguntungkan orang atas dan mencari ahli semata tetapi kami berpegang dengan produk kami yang terbaik
  • Shaklee adalah syarikat yang stabil dan telah lama bertapak di Malaysia dengan produk yang diyakini HALAL, SELAMAT, dan mendapat kelulusan KKM



Meh lisa nak share kelebihan buat bisnes. Shaklee menawarkan 3C :

  • Cash
  • Car 
  • Convention


1. Cash ialah untung berbentuk duit yang Shaklee akan berikan setiap bulan. Cash ni datang dalam bentuk Untung Jualan dan Untung Bonus. Untung Bonus tu anda akan dapat lagi banyak, bukan satu je tau. Shaklee ni banyak sangat bonus nak bagi kita! :)


2. Car ialah bonus kereta yang akan diberikan oleh Shaklee. Anda beli kereta idaman lepastu Shaklee yang akan bayarkan ansuran bulanan. Best taakkk beli kereta tapi ada orang bayarkan? haaa gitu la hehe. Lisa berangan la bestnya kalau boleh beli Honda Civic baruuu lepastu Shakee bayarkan! :D


3. Convention ialah untuk ahli yang efektif akan dapat award semasa majlis tu dijalankan. Ahli bukan je dapat duit untung bonus + jualan, and dapat kereta, malah akan dapat peluang bercuti dan mengerjakan umrah dengan percutian yang ditanggung sepenuhnya oleh Shaklee. And boleh bawak parents jugak tau masa bercuti ni. Layanan of course first class and five star :)



Sejujurnya lisa pernah ada pengalaman join bisnes MLM lain, dan hasilnya tak macam yang lisa harapkan sebab takde orang guide. Ilmu bisnes tu lisa tak dapat. Kira macam berbisnes tapi macam sia-sia je huhu



Apa yang lisa nak tekankan, sebenarnya perkara yang paling penting dalam bisnes ni adalah untuk pilih LEADER yang terbaik. Sebab leader yang hebat ni akan bantu untuk guide sampai la kita berjaya macam Leader tu. Bukan tinggalkan kita terkapai-kapai sorang2.


Nak berjaya memang boleh dengan usaha yang berterusan dan sungguh2 tapi tanpa panduan dan tunjuk ajar daripada Leader yang betul memang akan menyukarkan perjalanan kita untuk capai income 4-5-6 angka dan berjaya. Leader memang memainkan peranan yang sangat sangat sangat PENTING!


Alhamdulillah group Shaklee Lisa memang aktif sangat. Lisa memang bersyukur sebab ada je tips2 sales, and bukan tu je. Amalan-amalan rohani tu pun diajar sekali untuk tarik rezeki sebab semua rezeki kan Allah yang bagi :)


Group Lisa mementingkan pengetahuan mengenai nutrisi produk melalui coaching yang dijalankan. Sebagai mentor, kita akan guide semua ahli dalam group supaya capai apa yang mereka nak supaya kita semua boleh berjaya sama2! :)


Apa yang boleh lisa katakan, setiap minggu akan ada online class tentang info nutrisi produk, cara nak skor sales, cara nak faham tentang produk, cara nak close deal dengan customer, dan macam-macam lagi! Rasanya banyak sangat dah class haha



Oleh itu, sesiapa yang ingin mendapatkan tunjuk ajar daripada lisa, ingin merasa income 4-5-6 angka  boleh contact lisa for further info :) Alhamdulillah lisa sekarang hampir dengan income 4 angka, inshaaAllah akan mengejar income yang lebih tinggi lagi. Financial and time freedom, lisa memang mengejar dua2 nih for my own benefit in future :)


Boleh whatsapp kite untuk info, 019-5678501 :)


Next entry, inshaaAllah lisa akan sambung share tentang produk. Stay Tuned!



Assalamualaikum :)



Your Health and Beauty Consultant
Nur Lysa
019-5678501
@shaklee.untukanda
FB : Lysa Sofia




Saturday, December 17, 2016

study week part 1 - semester 3


HTV
BI
SHE
BIOSTAT
PENGAJIAN ISLAM


I'm making coffee for myself now :)

Semoga semua soalan exam senang lah hendaknya Aamiin :)





Monday, November 14, 2016

Shaklee products that I used :)

Assalamualaikum :)



Currently kite sedang menyiapkan beberapa assigments yang perlu dihantar sebelum final exam bermula. Macam tak percaya je lagi beberapa minggu dah nak final exam.. Kejapnya masa. Rasa macam baruu je masuk semester 3 haritu tuptup dah nak final dah.. 



Alhamdulillah my business is doing well. Order masuk je walaupun kadang-kadang tak sempat nak update sangat dalam sehari. Mama abah la orang paling excited setiap kali kite call, dorang selalu sangat tanya bisnes ok ke tak, duit cukup ke tak :') Alhamdulillah jugak, first time mama abah tak hantar duit sebab kite senyapp je bulan sebelum ni. Senyap yang betul-betul ada duit haha :D


Okay harini terasa macam nak cerita tentang produk Shaklee yang kita makan setiap hari :)







ESP Shaklee my favourite :) 
- ESP ni kite ambil setiap hari waktu pagi-pagi sebelum breakfast. Kadang-kadang amik time breakfast jugak. My favourite since dua tahun yang lepas :) Ada hari tu tak sempat juga nak consume, tapi bila hari yang tak sempat, kite akan make sure keesokannya tu akan consume jugak :)
Resepi?
Currently kite campurkan ESP + Mango Suquick. Sedapnyaaa rasa nak consume banyak kali je haha tapi kena beringat tak boleh over consume. Kalau tak dah tambah bancuhan baru dah :D







VITAMIN C PLUS & VITAMIN E :)

Ni pun kite consume setiap hari. Untuk kulit sihat + jerawat kecut + parut pudar. Biasa ambil sebiji pagi dan sebiji malam. Kalau malas atau terlupa, memang amik pagi tu je hehe.

Currently, muka kite sedang mengalami breakouts sikit. Macam jerawat baru naik dan tinggalkan parut hitam dan berbekas. Kat bahagian pipi pulak tu huhu tapi selalu je ingatkan diri supaya jangan risau bila jerawat naik.
Kadang-kadang boleh jadi healing crisis + persekitaran tak bersih (kena asap rokok etc) + guna produk luaran yang salah.

What I did every night sekarang adalah, sebelum tidur Wajib sapu VITAMIN E pada muka di area yang bermasalah. Tidur semalaman dengan sapuan tu then bangun pagi esoknya baru basuh muka macam biasa :)

Hasilnya? 

Parut memang pudar + jerawat memang kecut. Serius niiii kite cakap serius! Bukan nak bagitahu sebab kita jual tapi sebab memang kecut. Sebab tu sebenarnya dah masuk dua minggu lebih kita sapu VITAMIN E sebelum tidur tapi baru nak share sekarang tips ni hehe :)


Apa lagi yang korang boleh buat selain makan Vitamin Dua Beradik nih?

BOLEH BUAT JADI MASKER!
Haa betul tau. Jimat plus best sebab dua-dua korang boleh sapu kat muka. Jimat tak? Jimat kan :D




Lain-Lain produk Shaklee? Okay kat atas ni adalah yang kite consume setiap hari.
Ada juga yang lain kita consume bila perlu atau bila badan sangat-sangat memerlukan.

1- GLA Complex. Kite consume time period je untuk redakan senggugut. Senggugut ni Allah dan kite sendiri sebagai perempuan je tahu perasaan sakit tu macam mana..belum bersalin lagi tuh haha. Bila makan GLA, senggugut memang hilang Alhamdulillah. The next period pun bila korang period, rasa senggugut tu cuma di tahap yang mild atau senang cite tak sakit langsung! 
GLA ni jugak bagus untuk siapa yang mengalami masalah period tak teratur, PCOS, masalah hormon dan lain-lain. Untuk lebih senang, boleh terus cerita dengan kite masalah korang inshaaAllah kite boleh bantu :)

2- B-COMPLEX. Ni kite consume masa rasa keletihan + period jugak. Sebab masa period kan banyak zat besi yang hilang daripada badan, justeru itu kita sebagai perempuan memerlukan vitamins tambahan untuk memenuhi keperluan tenaga badan. InshaaAllah after amik Bcomplex ni, badan akan stay energized dan sihat :)

3- ALFALFA COMPLEX. Yang ni kite consume masa ada keputihan sahaja. Kalau baca entri sebelum ni, kite memang ada masalah keputihan dari dulu. So sejak consume Alfalfa, masalah tu mula-mula berkurangan pastu hilang terus! Alhamdulillah :) So disebabkan masalah tu dah berlalu, jadi kita stopkan. Alfalfa ni bagus juga untuk detox/masalah resdung/lawas untuk membuang. Untuk mommies, Alfalfa merupakan Milkbooster yang hebat lagi-lagi bila digandingkan dengan ESP :) 

4- GARLIC COMPLEX. Haaa ni pun my favourite jugak hehe. Kite consume sebiji waktu pagi lepas breakfast untuk masalah jerawat + parut jerawat. Dulu pernah consume, kemudian dah expired then kita stopkan kejap. Currently, tengah menunggu GARLIC + CLEANSER baruuu sampai kat USM. 
Tak sabarnyeeeeeeee :D


Ok itu je supplement tambahan yang kite consume. Selain daripada itu, kite tak consume apa-apa dah. Memang Shaklee je dari dulu sampai la sekarang :)



Teringat haritu mama ada tanya, 



"Kalau untuk Set Bersalin, Set Berpantang Shaklee ada sediakan tak?"

"Ada ma,,kenapa?"

"Nanti dah kahwin, bila berpantang tu makan je Shaklee. Senang satu set je terus tak pening-pening nak makan benda lain."

".............."


Dalam hati time tu ok mama......itu dah masuk bab berpantang, jauh nau mama fikir tuuuuu :D
InshaaAllah bagi kite ready mental fizikal dan kewangan dulu. Mama kadang-kadang tak sabar nak tengok anak perempuan kesayangan dia ni kahwin hehe maybe sebab mama dah nak menghampiri zaman pencen kot..Kawan-kawan mama kebanyakannya ramai yang dah ada title baru iaitu nenek so no wonder lah.
 Tapi selalu je mama ingatkan usaha cari duit sendiri, jangan harapkan duit orang. Itu la yang selalu kite pegang + ingat untuk diri sendiri. Kalau nak kata berangan tu, instagram baju kahwin mana je kite tak stalk setiap hari hahaha tapi sayangnya realiti tak semudah itu. 
Laju je karang bila sampai bab-bab nih haha :D


I'll make sure my dream and my parents' dream come true first :)


Assalamualaikum :)





Untuk sebarang pertanyaan tentang produk SHAKLEE, boleh terus directly whatsapp kite tau :)


CARI KITER KAT SINI :

@shaklee.untukanda / @ lysabeautyshoppe
Whatsapp : 019-5678501
Facebook : Lysa Sofia


Saturday, October 8, 2016

Hampir empat tahun.


Assalamualaikum :)





Bulan Oktober 2016 ni genap empat tahun saya kenal awak. Masuk UniKL Julai 2012. Tempoh empat tahun ni adalah kenal yang betul-betul kenal daripada stranger. Banyak yang saya belajar dari awak sepanjang perkenalan kita.

Tak sure samada awak ingat atau tak kita kenal dah nak masuk empat tahun sebab awak bukan jenis yang suka kira mengira nih kan hehe.. tapi bagi saya saya suka sangat kira sebab setiap tahun tu berharga :) Saja saya nak save semuanya kat sini supaya bila-bila nanti boleh baca balik. Ni pun ingat-ingat lupa time menaip ni ^-^

Waktu orientasi UniKL, awak lelaki pertama yang saya terpandang and judge playboy. Padahal ramai je lelaki lain kat situ. Bila difikir balik kenapa la saya terfikirkan awak, sampai sekarang tak ada jawapan. So it goes all the way..zaman Kledang saya nampak awak turun bas, naik bas. Awak tahu saya selalu tengok awak keluar makan malam naik kereta melalui tingkap. I always saw you. Memang sengaja pergi dekat tingkap lepas maghrib camtu semata-mata nak tengok awak haha. Paling malu bila awak tahu saya tengok so takpelah bye haha.

Ada satu moment yang mana bas nak ke u kita, and you were in front of me. I stood behind you and tulah pertama kali saya berdiri dekat. Ada banyak moment masa kita berkawan biasa tu yang membuatkan saya malu sendiri sebab awak tahu semuanya pasal saya. So takpelah malu lagi so bye haha.

Ada moment masa study week. I asked you to buy makanan kucing and I waited. Bila sampai, then awak pun pass makanan tu melalui pagar. My heart beating so fast la time tu. Nasib tak lupa segala ilmu yang dah study haha. I still remember, you wore long sleeves black shirt, black cap, seluar pun black semua lah black. And you were carrying something on your back tak ingat dah apa dia. I just smiled. Masuk rumah Allah je tahu how I felt. And awak tahu saya happy masa tu so malu lagi so takpelah bye haha.

Saya bersyukur sebab boleh berkawan dengan lelaki sebaik dan sejujur awak. Walaupun orang kata masa berkawan ni biasanya memang tak tunjuk semua tapi saya tetap percaya dengan apa yang saya rasa. So far baru berkawan setahun lebih, rasanya ujian haritu lah yang terbesar sekali. And it was all from me. Tapi betapa awak nak jugak mengaku yang itu berpunca daripada awak. Masa tu rasa serba salah sangat..In fact now pun still ada lagi rasa serba salah bila teringat and I try to learn and appreciate setiap apa je yang awak buat untuk saya. I once asked you apa dia je ujian yang biasanya orang berhubungan ni akan alami, awak jawab kita tak tahu apa akan jadi tapi akan ada ujian tu. So from now, saya cuba jaga dari segala segi supaya bila ujian tu melanda, we will always remain as a team :)

The way awak support saya, membebel bila saya cerita problems sebenarnya saya suka :) Saja perli-perli sebab jarang nak jumpa lelaki yang suka membebel ni hehe. Bila awak balik kerja penat-penat, saya cuba untuk tak kacau sebab faham awak penat tapi tuptup awak je yang selalu start dulu. Still tanya dah makan ke atau how was my day etc. When I'm on my 'leave', hanya Allah dan awak je tahu perangai saya macam mana haha. Spamming whatsapp non-stop, boleh moody tiba-tiba balas sepatah-sepatah padahal dengan abah mama saya ok je tapi bila nampak je whatsapp awak naik terus berubah jadi budak-budak. Dengan harapan awak akan pujuk + bagi perhatian. And you did :)

Bila awak balik training penat-penat, saya cuba untuk tak kacau awak jugak. So what I did was, I will wait. Wait wait wait. Kalau after 12 am tak ada means awak dah tidur and saya okay je :) Tapi macam biasa, benda tu takkan jadi sebab awak yang akan selalu tanya or start the conversation first asking me macam soalan tadi. Walaupun awak penat, tapi still awak ingat saya. In a way, saya rasa dihargai :) Always rasa dihargai. Rasa tu tetap sama macam sejak 2012 dulu. And I hope it will kekal sampai bila-bila InShaaAllah :)

I think I learned something from you. Always kena ada rasa jujur + appreciate partner. It needs two, not one :)

Now that you are working, saya tahu awak kerja sungguh-sungguh walaupun kerja tu awak kata buat badan awak malas-malas etc. Sebab awak kan suka bergerak, tak macam saya ni haha. Awak suka isi hari-hari awak dengan aktiviti yang pada saya patutnya awak rehat je duduk rumah sebab itu je cuti yang awak ada. Tapi cara kita fikir lain so ikut awak lah nak bergerak banyak-banyak pun haha. Degil awak saya boleh tahan lagi sebab bila saya membebel, that shows yang saya ni hampir tak tahan sebab risaukan awak je sebenarnya. Macam awak nak sangat main bola walaupun badan sakit2 dengan alasan bila main bola tu boleh elokkan sakit tu, em apa lagi eh. Banyak la sebenarnya. Bab migrain belum masuk lagi, still insist nak drive jugak walaupun migrain.            

-_________-"

I'm not perfect. Kadang rasa macam awak ni baik sangat untuk saya, terlalu baik tapi taknak la tengok awak dengan orang lain hahah so takpelah kita proceed k haha. Ada masa-masanya saya down pun awak akan selalu ada..bukan bermaksud family tu tak ada cuma bila di waktu-waktu tertentu saya lebih selesa share dengan awak :)

 The way awak jaga family, adik-adik pun dah cukup buat saya impress. Saya bersyukur :) Apa je benda yang awak buat tak buat saya happy? :') Saya jarang sangat bagitau sebab rasa macam tak penting so I save them here. Bila awak share masalah, itulah perkara paling best saya rasa sebab awak share dengan saya. The feeling of..oh he trusted me....Erm atau benda tu bukan big issue? Ok complicatednya saya haha. I always said kesiannya awak dapat orang pelik macam saya ;D. Seingat saya, awak tak pernah perli saya tapi saya selalu je perli awak so saya nak mintak maaf secara tertutup la kat sini. Boleh? Tu pun kalau awak baca la :p



Remember when I suddenly send,
"Awk tq utk semuanya :)"?



Entri ni sambungannya :)






Untuk 4 tahun sebelumnya, dan tahun-tahun akan datang..
Terima kasih awak :)
Semoga selalu kuat untuk bekerja!





Sincerely, 
Your very very very very very very very very very very clingy human








Assalamualaikum!


Thursday, September 15, 2016

ALFALFA COMPLEX SHAKLEE my Favourite :)



Assalamualaikum. 
:)



Alhamdulillah baru ada masa nak update. Kebelakangan ni busy sikit sebab baru start semester so banyakkkk kena settle. Even yuran pun belum bayar lagi huhu. 
Sem ni memang ringan sikit sebab Lisa pilih untuk tak commit in anything.
Tapi still stay dengan MRS. Yang lain2 tu memang kena fikir in every aspect dulu. :)

Okay so hariniiiiiiii hariniiiiiiii kannnn,  



Harini Lisa nak share pengalaman Lisa guna Alfalfa Complex. Sebenarnya dah lama dalam 2 tahun Lisa consume. Masuk tahun ni maknanya 3 tahun lah hehe.
Lisa start amik Alfalfa 2 tahun lepas. Masa tu ambil sebab‬ nak rawat masalah kulit muka yang banyak jerawat pasir and kusam..
First time consume Shaklee dah kena makan herba..you know how it feels.....terpaksa sebenarnya....
Lisa kalau boleh memang taknak amik apa2 herba tapi sebab masa tu beli akak tu kata kena buang toksin untuk rawat masalah kulit.
T____________T



Masa tu memang takde pengetahuan apa2 pasal Shaklee kan, pasal Alfalfa pun tak tahu apa2 so just beli and consume je mengikut panduan yang akak tu bagi.
Lisa sebenarnya kurang sikit tau bab-bab herba nih sebab tak berapa suka dengan bau dia haha. Plus selalu dengar effect badan panas berpeluh tak selesa etc. 



Tapi bila dah consume Alfalfa, terus suka and sayang Alfalfa terlebih-lebih hehe :)
Lisa first time consume untuk masalah kulit kan so terus beli SET and consume ESP, VITAMIN C, GARLIC COMPLEX and ALFALFA. 




*Gambar nih semua yang Lisa amik masa mula2 consume Shaklee kecuali Garlic Complex je takde dalam gambar ni :)



Niat asal tu consume Alfalfa untuk detox and buang toksin daripada dalam badan je and untuk kulit sekali. Sebab masa tu kulit agak teruk dengan jerawat pasir, sunburn etc.
Tuptup bila dah consume Alfalfa ni jadi lawas je membuang. Naturally tau. Takde perut memulas ke apa sampai sakit-sakit perut semua. Dengan izin Allah yang pastinya :)



Bila dah lama2  consume SET DETOX macam Lisa cakap tadi tu, kulit makin okay and jerawat pasir berkurangan. 
Dengan asbab pengunaan Alfalfa ni, masalah kulit, perut, penghadaman, jerawat semua hilang.  
Alhamdulillah..  Lisa bersyukur sebab hanya guna satu produk je tapi semuaa masalah tu hilang :)



Alfalfa ni lagi satu best sangat! Sebab sebelum ni Lisa ada masalah keputihan. Biasalah perempuan kan, every month mesti period so nak taknak masalah tu memang ada.
Tapi ada juga wanita-wanita yang tak ada masalah keputihan, bersyukur la tau siapa yang takde tu hihi! Bila ada masalah keputihan ni kan, memang asyik kena tukar pantyliner selalu. 
Atau pendek katanya memang kena pakai selalu la all day long. Sebelum nih Lisa tak tahu pun yang keputihan ni boleh ganggu solat.
Bila Lisa tahu...rasa macam....oooooooh ok aku kena jaga kebersihan and selalu kena pakai la lepasni. Then dapat tahu lagi satu masalah yang masalah keputihan ni kalau tak rawat boleh jadi infection.
Perempuan wajib wajib wajib sangat jaga dalaman sebab badan kita kan nak pakai lama. If u know what I mean hehe :)



After Lisa consume Alfalfa ni, masalah keputihan tu dah takde lagi Alhamdulillah. Kadang-kadang tu Lisa skip jugak makan sebab terlupa, tak sempat dll tapi masalah tu memang 
kurang dah. Tak rugi cuba Alfalfa..sebenarnya Lisa consume untuk detox toksin daripada badan je tapi dapat bonus untuk rawat masalah keputihan sekali Alhamdulillah :)



Lagi satuu eh banyak betul lagi satu dia nih haha :D
Erm Lisa ada masalah resdung yang agak teruk jugak. Bila makan belacan ke budu ke memang gatal je hidung ni. Sampai pernah Lisa sumbat tisu dalam hidung sebab asyik berair je haha!
Kadang tu makan keropok lekor pun boleh gatal hidung sebab berminyak.. T________T
Effect resdung bila makan Alfalfa memang berkurangan habissss sebab gatal2 tu kadang2 je datang. Tu pun only selected foods je yang memang gatal satu muka macam belacan ke haa tu memang "kawan" resdung ni. Or yang memang trigger resdung macam habuk ke :)



Tu la semua pengalaman Lisa consume Alfalfa. Tak kurang dan tak terlebih hehe.. Now Lisa still consume sebab sebotol tu tahan 2-3 bulan ikut cara makan kita macam mana :)
Lisa jenis kadang2 terlupa haha so ada banyak lagi dalam tuu. Banyak sangat ;D
Sebotol ada 330 tablets so memang tahan lama sangat :)




Roughly Alfalfa ni kalau ikut pengalaman Lisa la kan, sesuai untuk :

  • Singkirkan toksin daripada badan
  • Rawat masalah keputihan
  • Melicinkan kulit muka 
  • Kurangkan masalah jerawat pasir. Certain case boleh hilangkan terus jerawat pasir tu.
  • Kurangkan masalah resdung atau alahan
  • Boleh minum as herbal drink dengan larutkan 2-3 tablets Alfalfa dalam air :)




Alfalfa ni bagi siapa yang taktahu adalah signature produk Shaklee tau. Kiranya yang paling legend la orang kata :D





Ni antara kebaikan dan kelebihan Alfalfa Shaklee yang lain :)

  • Mencuci hati, darah dan usus – ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot. 
  • - Melawan alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (athlete’s foot) dengan berkesan.Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut –
  • - Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.
  • Menyingkirkan lemak dan kolesterol – kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol. 
  • Melawan tumor – Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor. 
  • Melegakan keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakitMencegah/ merawat atritis – Melegakan sakit atritis dan kesakitan
  • Legakan sakit-sakit sendi dan belakang.
  • Membantu hilangkan kelesuan dan tekanan.Memberi kelegaan semasa period.
  • Membantu Merawat arthitis 
  • Membantu Merawat athma
  • Mencuci usus bagi membuang toksik
  • Membantu membuang angin dalam badan 
  • Membantu mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
  •  Meneutralkan asid dalam badan 
  • Membantu masalah keputihan pada wanita.
  • Membesar dan menegangkan payudara.
  • Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri. 
  • Memulihkan urat selepas bersalin. 
  • Milk booster 
  • Membantu masalah penghadaman dan pencernaan 
  • Meningkatkan stamina lelaki
  •  Membantu Melegakan masalah sembelit




Banyak tak banyak tak kelebihan Alfalfa ni? Untuk kesihatan wanita memang perfect sangat..Tak perlu makan yang pelik2 hihi. Amik Alfalfa je :) 
Nasihat Lisa kalau ada masalah macam Lisa cerita kat atas tu especially masalah keputihan, cuba rawat sebab masalah tu bahaya...untuk kita sebagai wanita and bagi siapa yang ada masalah tu terutamanya. 




Kalau nak tahu kelebihan Alfalfa lagiii atau nak order boleh order directly dengan Lisa melalui Whatsapp 019-5678501 :)
InShaaAllah Lisa bagi best price and best consultation dengan korang semua.




Your Trusted SID Shaklee,
Lisa Shaklee
019-5678501 
Follow Instagram @shaklee_lisa untuk tengok more about products atau boleh je nak tanya Lisa directly. Either way will do :)




Till next entry. Nanti Lisa cerita pengalaman makan Garlic Complex, Vitamin E, B-Complex dll lagi tau! hehe



Assalamualaikum! Selamat membaca! :)

Sunday, September 11, 2016

Ikhlas,




Ikhlas.



Bila ikhlas, segala yang baik2 akan datang.


Bila ikhlas, segala rasa akan terluah melalui perlakuan dan perbuatan.


Bila ikhlas, soalan-soalan remeh tak perlu ditanya.


Tak perlu diragui lagi,


Kerana segala rasa boleh dirasai dengan dua hati.



:)



Wednesday, August 31, 2016

UPDATE...Baru nak update...OK





Assalamualaikum :)









Baru ada masa nak update..masa sangat terhad sebab sibuk dengan Shaklee Alhamdulillah..setiap masa group Whatsapp Pearls and Audra tu asyik naik je notifications.. semua dok update sales Alhamdulillah murah rezeki.. :)








Now baruuuu je siapkan blog untuk Shaklee..Saja lisa buat Khas untuk bisnes sebab taknak campur kat sini hehe. Lagipun senang nak refer and customers nak cari info pasal Shaklee kat situ. Bila siang, masa yang ada tu terhad sebab selalunya keluar jalan-jalan and sangat sikit masa nak duduk depan laptop. Bila malam baru ada masa itupun tak boleh lama-lama.




Ni Blog Khas untuk Shaklee :) :

https://shakleebeautyandhealthbylisa.blogspot.my/




Selalunya yang busy tu sebab gambar baru set-set Shaklee selaluuuuu sangat masuk and most of the time I'll be in the Photo Grid sebab nak edit semua hahaha. Kadang tu nampak je whatsapp masuk tapi just tarik and biar. Bukanlah tak penting but I just do what I have to do first. If yang whatsapp tu customers or parents, then memang lisa akan dahulukan reply mereka dulu :)

Biasanya macam tu lah. Yang group-group semuaaaa iolss mutekan haha then bila free baruuuu baca balik :D

Dorang kat group Shaklee sangat baik and sangat membantu satu sama lain untuk sama2 naik rank :)



Lisa nak sangaaattt naik rank SUPERVISOR SHAKLEE bulan SEPTEMBER ni!! 

Doakan tau tau :)

Ya Allah semoga Nur Elysa Sofia binti Zainudin naik rank Supervisor Shaklee bulan September ni Ya Allah..Aamiin :)




Pasal gambar tadi, saja lisa edit siap2 so that bila masuk belajar nanti just guna je gambar yang ada :)
Lisa tahu masa yang ada nanti akan jadi sangat sangat terhad and serius and jujur lisa sendiri takut dengan time management nanti.. Boleh ke kan nak manage tu.. But I made my mind, kalau ada jadual and keazaman yang tinggi nak berjaya, Allah akan tolong je :)



Semua orang ada 24 jam but it is just HOW THEY USE IT. Ada orang guna untuk cari rezeki. Ada orang guna untuk berehat je and etc. Tak kisah la macam mana pun, waktu muda ni la waktu terbaik nak berhempas pulas and pulun cari rezeki dari segenap sudut untuk berjaya and balas jasa ibu bapa. Itu je aim lisa berbisnes. Yang lain comes after.



Ni semua comes after.

Berbisnes sebab minat memang minat sangat dah dari dulu cuma tak tahu nak jual apa je

Berbisnes sebab nak cari duit sendiri untuk kahwin pun ye. Sebenarnya terharu and salah satu faktor nak bisnes ni sebab tergerak hati bila tengok my other half kerja kuat siang malam demi family dia tapi tak pernah langsung bagitau dia hihihi (harapdiatakbaca). Mungkin ada la simpanan tu untuk future tapi lisa tahu je semua tu untuk family dia, and bila tengok dia kerja kuat camtu, membuatkan diri ni wajib berusaha jugak. Benda tu buat lisa ubah fikiran untuk bukan tunggu after grad baruu nak cari kerja dengan gaji basic. His time sangat limited. Banyak kali jugak merajuk sorang2 sebab bila dia balik kerja dia penat kadang2 migrain sakit tulang sakit belakang semua sakit ada hahaha so dia terus tidur and no time for us. Sedangkan lidah pun tergigit, inikan pula fikiran seorang clingy woman ini. Mula2 tu sentap la jugak tapi bila lama2 dah okay dah..now terasa macam kiter pulak yang sibuk dengan Shaklee. Kekadang rasa macam nak jeee cakap kat dia haaaaaa rasakan ko bila aku sibuk camneerrrr hahahhahaahaha (harapdiatakbacakbye) :p


Berbisnes sebab nak semua orang tahu and rasa kelebihan Shaklee pun ye

Berbisnes sebab dah alang2 makan Shaklee 2 tahun why not continue je sampai bila2 untuk kesihatan

Bila dah list kat kertas kenapa berbisnes, baru tahu ohh banyak rupanya sebab disebalik bisnes ini :)




I have a little bit of worried of how Im gonna manage my time after this..

So far dah buat

Page FB untuk Shaklee
Dua acc Insta untuk Shaklee
Blog untuk Shaklee


In Shaa Allah boleh manage...kena urus masa dengan betul! YES I HAVE TO!



AND YANG TAK BESTNYA esok lusa nak balik Penang dah. Tak ready sebenarnya tau...terasa terpaksa je diriku inih huhuhuhu :(  Barang2 ada yang dah siap kemas..walaupun berat je hati. Cuti lama sangat membuatkan diri ini berada dalam zon yang amat amaaaaaaaaaaat selesaaaaaaaaaaaa :D




Ok nak kena habiskan entri ni sampai sini. Nanti kiter update lagi In Shaa Allah! :)




Siapa2 yang nak set-set Shaklee boleh whatsapp lisa 019-5678501 :>




FB : Kedai Shaklee Lisa / Lysa Sofia
Instagram : @shaklee_lisa  /  @shaklee_bylisa  / @elysasofia
Blog : shakleebeautyandhealthbylisa.blogspot.my









Assalamualaikum :)



Sunday, August 21, 2016

Kenapa berbisnes?

Assalamualaikum :)




Harini lisa nak share beberapa perkara tentang kenapa berbisnes and antara cabaran2 bisnes ni.




Lisa baru join Shaklee awal bulan Ogos. Yakni bulan ni la kan. Sebab join adalah sebab tiba-tiba terasa hati ni digerakkan untuk cuba berusaha and keluar daripada comfort zone. Selama ni hidup terlalu selesa, mama abah jadi support. Apa-apa semua cari mama abah. Nak barang apa semua cari mama abah. Nak beli apa pun semua mengharapkan mama abah. Sampai la terdetik di hati ni, aku ni umur dah 22 tahun tapi still mintak duit dengan mama abah.


Elaun bulanan pun even dapat PTPTN masih tak cukup dan mama abah masih bagi duit belanja. Melihatkan kawan-kawan yang berusaha sendiri merasa income sendiri membuatkan lisa rasa perlunya untuk berusaha sendiri.


Rasa macam dah tiba masanya untuk diri ni menyenangkan mama abah pula. It's their turn.



Awal-awal join, jujur lisa cakap lisa tak tahu apa-apa pasal Shaklee. Lisa study semua produk selama seminggu and after a week baru berani announce kat fb and instagram yang lisa berbisnes Shaklee.


Lisa jenis tak suka exposed tapi bisnes ni buat lisa kena exposed and itu yang bagusnya. Secara tak langsung, lisa dah berjaya keluar daripada my comfort zone and dari kepompong malu tak bertempat selama nih.


Untuk lihat lisa bercakap and promote produk kat wall fb adalah sesuatu yang lisa perlukan 1001 kekuatan untuk buat.
I just hate doing this mula2 tapi hati ni nak juga berbisnes. Kena redah je. Master Nana cakap buang sikap malu tak bertempat, pecahkan tembok malu-malu nak promote produk sebab kita tak ganggu orang. Nak post kat fb pun bukan setiap jam, jadi itu bukanlah masalah.


Untuk lihat lisa bagitau kawan-kawan yg lisa berbisnes ni pun bukannya sesuatu yg mudah. Sebab lisa ingat Im just not that kind of person yg pandai nak buat ayat and meyakinkan orang pasal produk2 nih. But it turns out, kawan-kawan bagi support and takde sorang pun so far yang menjatuhkan.




Then lisa sedar,




Yang menjatuhkan diri lisa sendiri adalah SECEBIS KATA-KATA NEGATIF DALAMAN yang suruh lisa supaya jangan usaha, stay dalam comfort zone, fikir pasal orang lain, jangan share pasal kebaikan produk Shaklee, simpan sendiri Shaklee Effect pada diri sendiri tak perlu la bantu orang lain tu selesaikan masalah kulit mereka, yang nak kurus tak kurus jugak, yang nak putih kulit licin tak menjadi jugak and banyak lagi kata negatif dalam diri nih yang tak cukup muka surat nak taip kat sini.



Master Nana cakap, bukan sahaja dalam bisnes tapi in every single thing kita buat pun macam bekerja, belajar yang menjadi musuh kita ni adalah DIRI KITA SENDIRI. kita yang tentukan nak buat ke tak. Kita yang tentukan nak ubah hidup kita ke tak. Kita sendiri yang tentukan kita nak keluar DARIPADA COMFORT ZONE kita ke tak.



Pendek kata semuanya atas diri kita.



Dan Alhamdulillah, Allah pertemukan lisa dengan bisnes Shaklee ni :')

In Shaa Allah lisa akan setia dengan Shaklee sampai bila2 sebab produk Shaklee ni bermanfaat dari segala segi.

- Kesihatan
- Kecantikan
- Kesuburan
- Kehamilan
- Berpantang
Dan banyak lagi.. :)

Entri ni bukannya untuk memuji Shaklee lebih2 tapi ianya fakta betapa ramai sangat dah dapat kesan yang sangat bagus dan membantu semua customers yang setia dengan Shaklee :)

Lisa nak bantu sesiapa yang ada masalah kulit, yang nak kurus, yang nak hilangkan resdung, yang nak sihat, kita boleh usaha dengan Shaklee ni.  Dah 2 tahun lisa dengan Shaklee, yang lisa boleh cakap jujurnya Shaklee membantu menyelesaikan hampir semua masalah lisa dengan izin Allah. Alhamdulillah.



Bagi lisa lain bila kita CEGAH DENGAN PRODUK dan DAH KENA BARU NAK MAKAN UBAT. I choose to CEGAH :)




Boleh tengok instagram @shaklee_lisa for more infor pasal the products :) or boleh terus whatsapp lisa :)


Banyak pulak terbebel hehe..
Sebarang pertanyaan boleh whatsapp lisa 019-5678501 :)




Assalamualaikum :)




----
YOU CHOOSE WHAT YOU WANT TO DO. 
Orang lain tak boleh bagi kesan kat diri kita.
Kita yang kawal diri sendiri.




Saturday, August 13, 2016

Bermula dengan SHAKLEE :)

Assalamualaikum :)



Cerita Pertama


Dulu consume SHAKLEE on off. Masa tu under bajet so memang start dengan ESP, Vitamin C, Garlic and Alfalfa Complex.
Garlic and Alfalfa untuk detox toksin dari badan then ambil ESP dgn Vitamin C untuk baiki kulit dari dalam.
What makes me untuk consume semua tu?

Because my skin were getting WORSE masa tu. Banyak kali tukar facial products sampai give up dah diri ni.
Rasa low self confidence je masatu..Allah je tahu.
jerawat pasir naik, jerawat merah naik, berminyak, sunburn sikit, and paling lisa tak tahan sebab
jerawat pasir tu.
Masatu ramai tegur kenapa dengan muka..lisa selalu cover jawap sebab hormon-period lambat-period tak teratur-resdung-semalam makan belacan-semalam makan budu-
 PADAHAL lisa SENDIRI PUN TAKTAHU SEBABNYA apa hahaha main tibai je jawab :D


Adala rasa fedup bila orang asyik tegur..terguris hati ni tsk tsk. Slowly figure out kenapa la dengan muka aku ni.
Pergi farmasi confirm pekerja dia suruh try beli ni beli tu beli set facial ni skrub ni untuk hilangkan jerawat etc..
 So memang tak pernah pergi farmasi lepas dah kena macam sebelum tu.



Masa skrol insta ternampak ESP ni. Masatu ayat yang terasa deepnya sampai ke neuron otak adalah...




"Guna la macam-macam produk luaran pun tapi kalau dalaman tak jaga takde guna.."



Pastu serta merta teringat lisa suka tak minum banyak air, suka makan jajan keropok, suka makanan berminyak, cuci muka lambat, jarang skrub muka sebab malas and banyak lagi..


What did I do was I decide to give it a try. Ubah dari dalam. Baiki dari dalam. AND IT WORKS! :")






Dalam sebulan macamtu..parut pudar and jerawat pasir hilang. Niat awal nak kurangkan jerawat pasir tu je sebab rasa sedih bila sentuh kulit muka rasa berbiji-biji..

The best part is, ada few friends yang tegur kenapa muka cerah..pakai produk apa..kenapa muka glowing..
and ada satu masa ni dorang duk kata muka lisa cerah and glowing walhal time tu tak rasa langsung effect cerah tu..
sebab NIAT ASAL nak halau jerawat pasir tu je..



Alhamdulillah Ya Allah :)


Lepas dorang kata macam tu baru belek muka betul2 kat cermin and tilik satu-satu effect dia..


sebab apa lisa kata lisa tak perasan effect cerah tu walaupun hari-hari tengok cermin?



Sebab CERMIN DALAM HOSTEL DAN KAT RUMAH TERLETAK KAT BAWAH LAMPU so kalau setiap kali lisa tengok cermin je memang tak rasa cerah sebab ingatkan effect cerah tu datangnya dari lampu tu  :D


Bila amik gambar dengan kengkawan or selfie pulak memang guna camera yang pelik2 and setting yang memang lawa so tak kisah sangat pasal effect cerah
tu.


Just lisa SANGAT BERSYUKUR SEBAB JERAWAT PASIR TU HILANG AND KULIT DAH START LICIN :')


Set apa yang lisa amik? 
Set DETOX
Set KECANTIKAN

I took one set. GARLIC and ALFALFA - detox toksin, matikan punca jerawat dari dalam
ESP and VITAMIN C - untuk baiki and cerahkan kulit dari dalam.


Semua ni ALLAH yang menyembuhkan. Kita hanya mampu USAHA dan CUBA sehabis baik cari produk yang sesuai dengan niat untuk SIHAT.
:)


Cerita dua

Bermulanya cuti sem baru ni, baru perasan kulit muka dah jadi lain.


Banyak jerawat, jerawat pasir hampir satu muka, parut jerawat banyak sangat and bertukar jadi hitam, kulit kusam and semuanya yang membuatkan lisa macam terasa low confident dengan diri sendiri.


Masa terfikir nak beli facial produk, tetiba terfikir ada lagi produk SHAKLEE 2 tahun lepas punya. Dua tahun lepas beli sampai sekarang tak habis-habis sebabkan malas nak makan.

Slow2 berjalan ke arah almari and ambil balik ESP yang dah tinggal sikit.
ALFALFA COMPLEX yang banyak lagi. GARLIC COMPLEX yang still ada lagi.

Bawak turun bawah and pandang perlu amik ke tak.


Serius masa tu tak tahu kenapa rasa nak consume balik. Supplement lain tak terfikir pun. Memang niat time tu just nak elokkan balik je kulit ni.
 Takde niat nak cerahkan balik.
Lisa take time nak makan balik sebab banyak kali tangguh.
Macam nak konsisten tu memang sangat payah. Then slowly pagi2 after abah pergi kerja, bancuh ESP and minum.

Effect kenyang tu memang ada. Sampai ke petang tak rasa lapar.


Then after lunch try amik Alfalfa balik 2 biji after meal. I feel okay and decide untuk teruskan. :)

Days passed, saja tengok balik muka lama2 kat cermin. Terkejut.

Parut makin pudar and jerawat cepat kecut. Days passed tu bermaksud dua minggu tau. It took time untuk produk tu betulkan balik sistem dalam badan and I felt soooo relieved :)


Alhamdulillah!!

Since then memang niat nak guna balik je Shaklee. And nak tolong orang supaya dapat kulit yang diidamkan. When I talk about kecantikan, kulit licin, sebenarnya ada added value lagi satu iaitu KESIHATAN. Shaklee banyak sangat produk untuk satu badan kita :)


Yang paling lisa tak boleh deny fakta Shaklee ni selamat adalah bila Ibu Mengandung, Ibu Hamil, Ibu Bersalin, Ibu Berpantang consume Shaklee. Tu maknanya produk tu selamat :)
If selamat untuk ibu-ibu makanya itu selamat juga untuk kita sebab ibu-ibu of course la harus jaga baby dengan diri mereka dengan lebih teliti kan :)


KONSEP SHAKLEE MERAWAT KULIT DAN KESIHATAN


Konsep Shaklee ni mudah. First, akan REPAIR dulu kulit then baru CANTIKKAN KULIT :)
Analogi dia senang faham..
Awak ada rumah yang cantik yang awak plan nak cat cantik2. Tapi tetiba da bumbung bocor pulak.
Adakah awak nak cat terus je tanpa memikirkan effect bumbung bocor tu pada rumah awak? Mesti tak kan. Mesti awak akan REPAIR dulu bumbung tu baru CANTIKKAN rumah tu kan? :)


In Shaa Allah next entry lisa akan share kebaikan produk pulak hehe :)

Assalamualaikum! :)

Thursday, July 28, 2016

Dreams




Assalamualaikum :)



I have that one dream that I really want to make it happen..because I love doing it so much eventhough it is tiring..but my parents and my brother doesn't really approve that..


For so many times, my parents had always always told me the same thing and I realize things that they said are the one they hope from me.


They want me to make it happen. Not because of them but for my own benefit. Often they finished their words with, "This is all for your own benefit..stand on your own. Don't hope from others.."


Baru sedar parents hopes on myself is high. Really high. Jadi tak salah kalau capai and buat apa yang mereka nak sebab after all ianya untuk kebaikan diri sendiri. Lagi bagus kalau boleh bind sekali dengan impian sendiri hehe.. Tu yang what I'm trying to prove to them currently sebelum memasuki ke alam yang lain in future. Mcm juggling between two works :)



Jarang sekali I sit and talked with my youngest brother. Rasanya dah lama tak lepak and berborak about life and future planning. Last time lepak2 was maybe 5 years ago where my older brother was there too..Time constraint.


We're too busy for this life..so the other day I followed him to the dentist. He took his MC on that day. Arriving home, I choose to sat down.


This is where those little talks went in. It was inspiring. It is. Seriously it is. I have never thought that my youngest brother ni would be so motivated in planning his future..more than me. I even felt motivated and wanna be like him as I heard all of his plans.. He wants to do this and this.. Bersyukur je we had that small talks sebab it really change the way I think.



Dulu ingat adik taknak sambung sebab he's like more into working..getting his diploma done in this year he said he wants to pursue his studies lagi.. Itu dah cukup buat kakak dia ni terkejut hehe. Lagi terkejut bila dengar his plannings in future.. Bila masa tah dia terfikir benda2 camni..



I used to think that in this life, you have to get a degree. At least. And then you work, get married, having kids and then workkkk till I dont know when. Mmg itu normal flow kan..typical.


But after reading such inspiring stories on facebook of how fresh graduates seeking for a job and the way they start on not choosing job after their convos are just amazing..they worked hard from below and then as time passed they finally got their dream job even benda tu amik masa lama.


It's okay for them because they have the experience before reaching such level..and in this matter, satisfaction are the key :)


Bayangkan bekerja bukan dalam bidang study dulu, kemudian after konvo decide untuk kerja and taknak menganggur kemudian bekerja pulak bukan dalam bidang dipelajari kemudian in future finally dapat dream job tu or dapat kerja yang gaji selesa, how to not feel satisfy :)



This change my perceptions because...there were some things happened which making me to feel motivated about ilmu ni.




Masa hari raya haritu, my relatives were asking me about ubat2..tokki tak sihat so they asked me indications, masa makan, boleh patah dua ke tak etc. Words like "lisa tau, sbb dia belajar dulu.. Lisa la bagi ubat tu.." are seriously comforting :')



Ubat2 yg ditanya tu are the simple ones..I admit I forgot some of them that I had to search about them soon after that. Not for them but for me. It's like I did that because I want to know what is it..sort of like tak puas hati dgn diri sendiri sebab tak tahu ubat tu untuk apa.



Then I came to realize ilmu masa belajar dulu tu tak sepatutnya dilupakan begitu sahaja. And disebabkan dulu selalu down sebab tak dapat sambung for this course, I have a better way of telling myself in accepting it :)



Ini semua hikmah daripada rasa tak puas hati mencari nama ubat tu.



 I told myself,



 "Just because I don't study pharmacy anymore, doesn't mean that I cannot study about it on my own self. The notes are there..tinggal nak bukak, baca balik and taknak je. Jangan merajuk dgn diri sendiri. Jangan marah dgn diri sendiri. Allah choose you to be in this way. Just because I don't pursue my pharmacy course, doesn't mean that I should just leave the ilmu, throw all notes, and forget all knowledge I got from my diploma. I can always learn everything back for my own sake..for my own knowledge. In turns, maybe I can share everything I know to the people around me too. In turns, maybe I can get a job as pharmacy assistant or working in this course ke in future." :)



Im just this weird. It took me a long time to heal from this.. The process..are..just..hard.. Lagi2 bila jumpa student yang sambung kos ni dekat u sana. I don't show my emotions. I keep it to myself, blaming myself and merajuk pastu marah sorang2.


I even became like this to him like I've never told him I am angry ke merajuk ke terasa ke I just snapped and then silent. But he always knew the reason before I told him..:D



I really think ilmu tu tak terbatas di waktu student life sahaja. Not only in university life but in THIS LIFE. Ilmu Allah tu luas.



Carilah sebanyak mana ilmu.. Ilmu menjahit ke ilmu bisnes ke ilmu menyelam ke ilmu memasak ke or anything selagi benda tu tak bercanggah dengan Islam.



Cari dan study dan amalkan ilmu yg boleh improve diri sendiri menjadi hamba Allah yang lebih baik dan ilmu yang memberi manfaat utk semua orang..



Bind it with experience. Do any kind of jobs.seek experience. Biar penat tapi penat yang berpengalaman yg terbaik untuk diri sendiri. Move. Move out of your comfort zone.



You can only plan what to do in your life, but Allah also has a better plans for you :)

Friday, July 8, 2016

Raya 2016 & the beach!




Assalamualaikum :)



It has been a long time since I went to the beach..  Enjoy the scenes below! :)










Thursday, July 7, 2016

Still loving pharmacy and, will always be :)




It makes me happy when people ask me how to take this ubat.. How to apply.. On what time.. Apa kegunaan dia.. I love explaining to them :)




Eventhough tak amik farmasi dah, Alhamdulillah masih dapat merasa share ilmu pasal ubat dengan orang sekeliling. I feel appreciated kejap haha. Betul la bila orang kata ilmu tu tak terbatas masa kita belajar tu je, kalau guna betul2 lepas habis belajar still boleh guna and share dengan orang.




I used to feel down sebab tak dapat sambung. Lagi2 course yang ni amik masa 4 tahun but I can see the hikmah behind all these. Even orang kata lama lagi sebab habis degree pun umur nanti dah pertengahan 20-an insyaAllah, tapi selalu mintak hati ni kuat bila orang kata camtu. Anggap je dorang ni tak sabar nak tengok kita gembira naik pelamin tu hehe :)



My prinsip is, kalau kita nak gembira kita kena fikir baik2 and ada sikap yang baik. InsyaAllah nanti orang2 sekeliling kita pun datang and cakap yang baik2 je dengan kita.




Raya!



Assalamualaikum :)


How was your raya so far? :) Mine was so-so.. Atuk got admitted on malam raya because he's not feeling well so everyone here wasn't really that excited to celebrate the raya.. It was 12.30 pm and we were all justtttt about to sleep.


Just as I turned the lights off, my aunt got a call from my uncle who look after my grandfather about his condition. My uncle said my grandfather wasn't responding when he talked to him. His pressure risen up and he barely moved.



Us, at my aunt's quickly wore tudung and chaos happened jugak for few minutes. Serius kelam kabut sikit haha and we were asking each other sape nak jaga rumah sape nak jaga budak2 kecik yg tidur tu. Then, we rushed ourselves to uncle's to see atuk.



It was 12.45 pm and my uncle's family were there besides atuk. They gave him panadol. Tapi badan atuk tetap panas. There were small wet towel on his forehead.



Everyone was there. Pastu, sepupu dgn pakcik rushed pergi hospital panggil ambulans. 20 minutes camtu, dua org MA sampai.



They checked him and said kena bawak pergi hospital.. Short story short, atuk kena warded for a day.. Semua org risau and yes we are happy bila atuk keluar dari wad sebab senang nak jaga bila kat rumah compare kat hospital. He's getting better no Alhamdulillah :)



My raya was.. Ok... Alhamdulillah :) sebabnya I don't expect much on this raya. Actually setiap raya pun tak berharap nk best2 mcm time kecik2 dulu haha. Bila dah makin besar, memang rasa beraya tu kurang dah. Another thing is, soalan2 cepumas tu yg selalu ditanya.. I like to just smile and cakap lama lagi padahal dalam hati nak je di usia2 ku yg masih dalam kategori muda ni :p


Raya kalini lagi suka duduk rumah tengok tv berebut remote tv dgn bebudak kecik cinonet2 tu pastu buat air bila kengkawan sepupu datang.. :D




Selamat Hari Raya semua orang! Assalamualaikum :)


#ganukiter

Sunday, June 12, 2016

Blaming wouldn't help/change anything.

I don't understand how people could blame other people easily.
Like it was never their fault.
Like that problems isn't a part of them.
Like they pretend they don't have responsibility to that particular problem and let other people handle it.


It's your responsibility too.
Just because he's a man, doesn't mean he needs to care about that alone.
Doesn't mean it's his fault alone.
It's your fault,








too.



Thursday, April 7, 2016

Hello semester 2/2016!








Assalamualaikum :)




SubhanALLAH cantiknya!!! *amik dari google hehe*




Dah lamaaa nak share perkembangan terbaru pasal semester dua ni tapi selalu je terbantut. Kadang2 lupa, kadang2 rasa nak buat benda lain dulu pastu tangguh camtu je lol



Semester dua ni paling memenatkan so far.


Genetic, Calculus, Inorganic chemistry, pengakap, Bm, Bi.


Itulah subjek-subjek semester nih.



Di hati ini selalu je berharap agar cepatlah berakhir sem ni..dan latest update is I have this thought of nak drop Calculus..It is just that hard...Tapi masih dalam pertimbangan tapi sebenarnya hati memang dah ke arah nak drop tu dah cuma tunggu masa je haha.






Bercakap pasal jadual, ianya lebih hectic sikit dari semester lepas..



Isnin - kelas 9-10, 10-11, 11-12.
Ada gap sepuluh minit in between and Alhamdulillah tempat setiap kuliah tu berdekatan so biasanya sampai on time..

Selasa - hari penat pertama.
8-10, 10-1, 2-3, 3-4. Kelas berterusan dari pagi sehingga ke petang. Jam 10-1 tu lab dan lab hanya berlaku dua minggu sekali so kalau kena yang hari takde lab tu maka jadual Selasa akan lapang..Masa ni kalau bab lunch ke apa mmg kena rush sikit or biasanya lunch tu akan ditinggalkan and terus ke kelas..then balik bilik baru makan. Kiranya gabung terus dengan dinner :D



Rabu- hari penat kedua.
9-10, 12-1, 5-6 . Rabu ni hari yang pack jugak cuma tak sepenuh hari Selasa. However ianya masih pack sebab ada kelas di hujungnya tu.. Mengantuknya takyah cakap dah lah kelas Genetic..;D



Khamis - hari freeeeeeeee.
Hanya ada kelas pagi 8-10 kemudian free. Eh ada koko jam 5-7 tapi masih dikira free jugak. Koko tu bila rasa malas nk pergi, mesti pujuk diri supaya selalu ingat yang koko ni macam hari exercise.. Yela hari lain dah penuh dgn kelas so bila ada koko boleh aktifkan badan ni balik :D

I love pengakap..Even selalu protes pasal uniform dia atas sebab-sebab tertentu tapi sayang sangat dengan pengakap..Dalam banyak2 badan beruniform, still tak tahu kenapa pilih pengakap. Maybe sebab ada kaitan dengan pandu puteri dulu kot :) And I can't wait for the camp!



Jumaat - hari penat ketiga
8-10, 10-11, 3-4, 4-5. Kalau nak compare rabu dgn jumaat, jumaat lagi pack sebab lebih satu kelas daripada hari selasa.. Tapi papepun masih pack jugak..






Alhamdulillah untuk semua kesibukan untuk semester ni. Banyak kesedaran and petunjuk yang Allah bagi.. iaitu masa. Betapa pentingnya masa tu sampai la on point yang kita tahu sebenarnya masa yang kita ada tu is limited. And the fact that semua orang ada 24 jam. It depends on what we do with our time. Boleh jadi orang yang sibuk tu lagi menggunakan masa dia dengan bermanfaat daripada orang yang masanya terluang..




Selalu je kagum dengan para doktor yang masih meluangkan masa dengan baca Al-Quran, pergi ceramah and do everything yang kadang2 akan membuatkan kita tertanya-tanya ,



" Macam mana dorang ni boleh ada masa sedangkan dorang kena study, baca banyak bahan-bahan pasal perubatan yet they still have time untuk perkara-perkara macam ni.. Diri sendiri yang bukan doktor ni pun berkira-kira nak pergi.. Hebatnyaa Ya Allah.."




And still, they succeed :)






Kelapangan masa tu Allah yang bagi. Hakikat bahawa semua yang ada kat dunia ni Allah yang punya adalah sesuatu yang bagitahu kita DIRECTLY yang kita ni takde apa-apa..






Semuanya Allah bagi.. Amazing sangat bila ada kakak-kakak doktor tu dorang bagitahu,






"Bila kita percaya kat Allah yang Allah akan beri kelapangan masa tu, trust me Allah akan bagi.. :)"





***Jom kita sama-sama cuba jaga masa kita..sebelum tidur tu plan apa kita nak buat untuk keesokan harinya so esok just refer je apa yang kita nak buat :) 



Till then, jaga Allah :) Assalamualaikum.

Monday, March 28, 2016

Apa goal kita?






Dunia ni tak lama pun..purata umur umat Nabi Muhammad S.A.W adalah 60 tahun.

 
Considering the fact that I am currently 22 so I have another 38 years to live..


Itupun kalau sampai la 38 tahun lagi nak hidup..Macammana kalau lagi 2 tahun ke?Atau esok ke? 



Benda lain semua kita boleh jawab tapi bila pasal mati, manusia takkan tahu.



Betapa berkuasanya Allah bila Allah rahsiakan kematian kita..


Pandai macam mana pun orang tu, dia takkan boleh jawab bila dia akan mati.





Apa bekal kita nak bawak ke sana? katakanlah we only have another 38 years lagi..


Mesti nak bawak amalan-amalan yang baik je..Mesti nak usaha untuk jadi hamba-NYA yang terbaik sebab kita nak syurga Allah..


Semua orang kalau tanya nak syurga ke neraka mesti jawab nak syurga..


Memang itu fitrah manusia..Kita asalnya syurga :)



Apa goal kita kat dunia ni?
Apa kita nak dari dunia ni?
Apa kita nak in the end?



Kita nak masuk syurga,.adakah amalan-amalan kita menunjukkan yang kita boleh dapat syurga?



Allah tak pandang pengakhiran..Allah pandang pada usaha kita..

Sejauh mana kita usaha and buat amalan-amalan baik untuk dapatkan syurga Allah..




Macam kisah banduan yang dihukum gantung, dia tahu hari apa dia akan dijatuhkan hukuman tu.

Dia sangat takut and masa-masa yang ada sebelum hari hukuman tu, kalau lalu je kat sel penjara dia memang dia akan habiskan masa dengan solat and zikir sambil menangis...



#Apa goal kita kat dunia ni?