Monday, April 17, 2017

HOW TO THINK POSITIVE

Assalamualaikum and Hi :)


Lamaaaanya tak update kat sini!

Ada ke orang yang baca? haha

Ok just nak share sedikit update tentang kehidupan sekarang..cewah

My tanggungjawab sekarang adalah kepada Pelajaran dan Bisnes..which I really love!

Bisnes ni sebenarnya Lisa tak confident tau..macam boleh ke pergi jauh ni..

Ada ke yang nak jadi anak bisnes bawah aku?

Tapi, tak sampai lima bulan Lisa join Shaklee, dah ada beberapa orang anak under Lisa sendiri :)

Memang bukan mudah nak didik mereka ni..sebab lain orang lain perangai.

Tak tipula kadang-kadang rasa nak giveup je , tapi fikir-fikir balik dorang ni cuma down sekejap je. Lama-lama ok dah

Bila join Shaklee, banyak perubahan yang Lisa dapat terutamanya pada diri sendiri.

Firstly bab FIKIR POSITIF. Sebelum ni Lisa jenis suka fikir sesuatu tu susah.

Tak kira la buat apa pun, belum buat lagi pun benda tu tapi Lisa dah kata susah.

benda ni memang tak bagus la sebab tu menandakan Low Self Confidence.

So bila lama-lama, mentor bagi tips bisnes, cara tarik rezeki, cara supaya customer suka, semua tu memang membantu Lisa.

In study, In real LIFE.

- Belajar bahagi masa
- Belajar korbankan masa rehat
- Ajar diri supaya PAKSA DIRI KELUAR DARI COMFORT ZONE
dan banyak lagi.


I love this business so much..
Secara tak langsung it helps me..
Kewangan, Self-motivation, Soft-skills.

Orang mungkin tak nampak, but memang serius, it helps me :)


Ok got to go! Assalamualaikum!

Monday, February 20, 2017

Cerita postage dan kelas.

Assalamualaikum :)

Bulan ni masuk 6 bulan dah lisa start berbisnes. Macam tak percaya je dah ada bisnes sendiri. Walaupun part-time je sekarang, tapi dah rasa seronok! InshaAllah future nanti kita buat full-time ok! Aamiin Aamiin :)

Harini terasa nak share kenangan berbisnes yang pada diri sendiri sangat patut disimpan sebagai memori kat sini :)
 First sekali, adalah tentang Shaklee tu sendiri. Sebelum ni tak tahu pun apabenda la Shaklee ni, yang aku tahu produk jela haha. Bila dah join bisnes, maka ilmu haruslah ditambah ye anak-anak. Masa ni, keinginan nak tahu tentang syarikat Shaklee tu sendiri dah ada sebab memang buat benda yang lisa sendiri pilih. So takkan nak complain kan hehe



2. Produk Shaklee. Set-Set Shaklee? HOW TO KNOW? T___T

Jawapannya ; Belajar sendiri.
It's good bila mentor buat macam ni, sebab lisa boleh tahu and letak usaha untuk belajar sendiri set-set yang ada dalam Shaklee. Tapi sebenarnya set-set Shaklee ni SANGAT MUDAH dan SENANG FAHAM untuk dipelajari. Satu produk je MULTIFUNCTION so bila dah belajar tentang satu produk, automatik pasal bab lain tu dah ter-belajar dengan sendirinya hehe!

Contohnya, baca pasal Vitamin C Shaklee boleh mencantikkan kulit. Then ada juga point, Vitamin C ni bagus untuk ibu hamil dan orang yang kerap demam. Haa so nampak tak double point kat situ? Then terus cepat-cepat catat dalam Set Hamil ada --> Vitamin C :)



3. Postage. Bab pos ni la yang syok. Sebab lisa tak tahu langsung pasal cara pos barang. Beberapa hari sebelum nak pos barang, lisa dah mula google PosLaju. 




Packing time ni paling seronok! hehe



Antara yang bermain di minda...persoalan...

Macam mana nak pos?
Kena timbang ke?
Balut dalam plastik apa?
Kalau terlebih berat pastu tak cukup duit macam mana? *ni mcm tak logik haha
Balut ESP tu mcm mana? Vitamins lain?

Banyaaaak lagii la persoalan. Mujurlah ada my mentor yang bersedia menjawab segala persoalan anaknya ini ;') Dengan itu, urusan pos tidaklah sesukar yang disangka. Benda baru kan, memang ambil masa nak faham. Bila dah lama-lama pos, rasa seronok. Walaupun penat, rasa seronok tu melebihi rasa penat tuu. Macamni la kan rasanya bila buat benda yang disukai :)



Bila ada hari yang pack dengan kelas, dan hari tu pulak kena pos barang..memang risau. 
Risau tak sempat nak drive pergi branch, nak pos barang dan yang paling risau sebenarnya adalah TAKUT TERTUKAR BARANG CUSTOMER! haha :D



Tapi Alhamdulillah, semua benda yang dirisaukan selama ni tak pernah terjadi. Semuanya berjalan dengan lancar Alhamdulillah :)
Dan sekarang, dah boleh manage semua dah. Malam sebelum nak pergi branch, lisa akan list siap-siap apa yang nak kena beli, apa yang nak kena bawak, kad mana nak pakai dan paling penting ID setiap sidelines yang kirim.




Kebetulan ada stok kat dalam bilik, so terus pos je :)


Masa beli stok ESP haritu. Masa ni ada dekat KL so senang sikit nak ke branch sebab branch KL lagi dekat compare to yang Penang punya :)


Pasal kerisauan nak pos barang tu kan, memang itu la yang menjadi worry factor no 1, sebab semuanya bergantung pada betul-ke-tak kita pos tu. Harap sangat barang janganlah ada yang tertukar ke apa ke, Alhamdulillah memang takde so far..




Jadi, pengajaran yang rasanya boleh diambil adalah - Jangan risau sangat pasal benda yang belum jadi :) Just go through it. And do your best, seboleh mungkin untuk elakkan daripada tertukar ke apa. InshaaAllah semuanya baik-baik je :)


Till then! Terima kasih baca :)


Assalamualaikum :)




Tuesday, February 7, 2017

A little more understanding :)




I don't really know what it feels like to work.
Or to actually bear the stress of working.
I mean, the real working life.

Maybe I should be a little more understanding.
I could not behave like I already have everything in my hands.

These days taught me to be thankful, more understanding, cooperative, and love more with the people that I know I can hope on with.

I realized it is not the same anymore.
Clearly almost two years ago it was different.
The situation differs from now..
It gets harder but in a way,

It gets stronger too ❤


#psiloveyou

Tuesday, January 24, 2017

Stuck



I gave myself three years.
No I'm not counting years.
But I make it limited because, with only this way I can push myself ;


To do whatever I want.
To achieve everything..inshaaAllah
To basically do everythinggggg that my mind already/otw planning.

Seems like I really need to do the Vision Board.
And start planning things.
And start achieving things.

Rather than just planning!


Time flies. So fast. Too fast.

It has been five months.
And I experienced things that....quite amazed me.



-Vision Board 2017-
Do it now!

Wednesday, January 11, 2017

The meaning of the real love is to ; get closer to Allah



I browsed through an Instagram of this one man who had just lost his beloved wife.

I really could not imagine myself if I were at in his shoes..

Losing the one that you love is..literally unbearable.

And I am really sure Allah tests him because HE loves him.
No other reasons for that.  :)

I like reading their caption.
It's like I am reading this one story of true love ; between a husband and a wife.
The sacrifices he made, and the pain she had to go through..
It is...how sweet. This is the real sweetness. The real love.


From their captions, I could see how deeply they fall into each other..

I'm still in awe. Everytime I open my ig, I would always find myself to go back to their instagram.

It makes me to think that love is not just love. It is more than that.


For me, love is about accepting our loved ones flaws. Sounds cliche I know..but it's true!

And what I love about them are how keen they want to be reunited in Jannah :')

Then I realized, the real love is the one who brings you closer to Allah.
The one who is working his time out to make the relationship halal.
The one who always reminds you to miss Allah and Rasulullah..not him.
The one who trying hard to learn and upgraded his knowledge, especially the crucial part of Islam for the sake of your future.


In the end we all want to be in Jannah..

It hits me when I read this one caption, or maybe a motivation quote. I can't really remember it that well though but I kinda get the idea.. It states....

"If you love someone, you will bring them towards the Jannah..not the other one."

I don't trust this at first because I don't understand it and just pretending that I understand.
Like it was not a big deal and oh ok it was just a quote..

But you know when your other half act differently and he changed slowly..you just knew it.
Figured it out, and I know this is the reason. He was true.

And the moment I realized that Allah sent him to me, revising those caption to me I know Allah wants the best for me. 

And you know, Allah really does not want to punish us.

Allah wants us to be in Jannah..

It strikes me whenever I read the Quran and I read the meaning, there are just like lots of reminder that Allah Maha Pengampun. Allah Maha Penyayang. Allah Maha Pemurah. and Maha means it's really big that none can ever compared to.

Allah wants us to do good deeds because it benefits ourselves. Clearly it benefits us for this temporary dunia and the akhirat :)

When you struggle to bring yourself closer to Allah, you will noticed that your heart is at ease.
All problems easily solved.
Your relationship with human just get better and even more better.
Your daily routine seems to settle easily!
Your heart tends to talk to itself..because you know it was Allah who helped you to settle those things down.
And many more.

I bet you surely know and feel more :)

It is really really special. This connection between us and Allah is so special.

Like none can beat this. Like this heart, our heart is telling us which is wrong which is right.

What should we do and whats not and need to be avoided.

Isn't this is a miracle? This little heart is telling us..and is showing the true way for ourselves.

It shows that your heart really wants you to get closer to Allah..

I find this is why the heart becomes uneasy or not at peace whenever I disobey Allah..

For example, solat procrastination. I named it that way, don't search for it in the dictionary ok! :p

You solat but you tangguh. Tapi Allah tak suka kita tangguhkan solat, dan ianya berdosa!

That is why our heart is not at ease when we delay our solat! 

That is just one example..we can actually figured it more. And I believe we are aware of what we did.

So, please bring yourself closer to Allah..then only you see everything falls perfectly and how magic it could be :)


Just my late night thoughts..




2.55 am, 12jan